Електромобил на Mercedes-Benz измина над от 1000 километра от Германия до Френската Ривиера с едно зареждане, като така поведе в битката за лидерство и надмина Tesla.

Прототипът на EQXX е пътувал от град Зинделфинген, който е близо до Щутгарт през Швейцария и Италия до крайбрежния град Касис. Това съобщиха от автомобилната компания. EQXX "е най-ефективният Mercedes, създаван някога", коментира главният изпълнителен директор Ола Калениус.

Mercedes планира да инвестиции в размер на 60 милиарда евро до 2026 г., в опита си да надмине Tesla и да си върне титлата на най-продавания производител на луксозни автомобили в света от своя конкурент BMW.

Компанията има за цел да продава само електромобили, където това е възможно, до края на това десетилетие. В плановете са и строеж на осем фабрики за батерии, заедно с партньори на компанията.

Mercedes понесе доста критики, че е закъснял с въвеждането на електрически автомобили, но миналата година известният германски производител ускори "играта" с пускането на EQS. Mercedes пусна и изцяло електрическия седан EQE и спортния автомобил EQB. Когато става дума за доставки на електромобили обаче, Tesla все още води.

По маршрута си EQXX Mercedes се е движил със скорост от 140 километра в час по магистралата, а при пристигането му са останали 15% заряд на батерията. Mercedes съкращава времето за разработване на EQXX до около 40 месеца, като разчита на симулации и инструменти за цифров дизайн, а не на физически тестове и производство на части.