Сериозен проблем бе открит в автомобилите на престижната марка - след пътен инцидент някои от тях изпращат неверни геоданни на спешните служби, а спасителите пристигат на грешното място.

Mercedes-Benz ще изтегли за сервизен преглед повече от 1,3 милиона от автомобилите си поради проблеми със системата за спешни повиквания. Това пише агенция Associated Press, позовавайки се на документите на Националната администрация за безопасност на движението по пътищата в САЩ.

Източникът казва, че сервизната кампания е предизвикана от случай в Европа, при който след инцидент превозно средство изпраща на аварийна служба сигнал с неправилни координати. Това се случва още през 2019 година. След което, Mercedes започна разследване и установи, че това не е единственият подобен случай.

Mercedes успя да покрие европейските изисквания за емисии в последната минута

Mercedes успя да покрие европейските изисквания за емисии в последната минута

Освен тях се очаква PSA Group, Volvo, Renault и BMW също да покрият регулациите

Въпреки факта, че в Съединените щати не са открити подобни случаи, Mercedes все пак ще изтегли за проверка повече от 1,3 милиона автомобила в страната. Компанията ще започне да се реализира от 6 април.

Моделите подлежащи на проверка са CLA, GLA, GLE, GLS, SLC, A, GT, C, E, S, CLS, SL, B, GLB, GLC и G, произведени и пуснати на пазара в периода от 2016 до 2021 година.

Mercedes ще уведоми собствениците, които вече са закупили тези автомобили, и ще замени безплатно софтуера за тях.

Освен това Daimler - чието дъщерно дружество е Mercedes, също така ще привика за проверка в сервиз автомобилите Metris 2016-2020 и Sprinter 2019-2020.