Първо беше най-продаваната електрическа кола в Америка. После се превърна в най-продаваната луксозна кола. Сега, напук на всички очаквания, Model 3 на Tesla се превръща в един от най-продаваните седани в Америка.

Данните на автопроизводителите за месечните и тримесечните общи продажби. За трите месеца, завършили през септември, компанията на Илън Мъск е доставила повече коли Model 3 от всички, освен четири от най-продаваните седани в САЩ, пише Bloomberg.

Производството на Tesla достигна рекорд

Производството на Tesla достигна рекорд

За 3 месеца компанията е доставила 83 500 коли - повече отколкото през цялата 2017 година

Това е несъвършена класация, тъй като Tesla не обявява продажбите по държави, а Model 3 включва някои доставки на клиенти в Канада. А изкачването се случва във време, когато американците предпочитат предимно кросоувъри, SUV и камиони с все по-широк марж.

Въпреки това, представянето на Model 3 за третото тримесечие беше безпрецедентно за електрическа кола и забележителeн обрат за Tesla, която се бореше през по-голямата част от миналата година да постигне масово производство на седана.

 

Model 3 е единственият електромобил сред най-продаваните седани в САЩ

Model 3 е единственият електромобил сред най-продаваните седани в САЩ

Конкурентите на Tesla също го усещат. Продажбите на Mercedes-Benz C-Class, най-продаваният луксозен седан в САЩ, се понижиха с 24% през миналия месец и са намалели с 28% през годината до септември.

BMW AG едва успя да постигне увеличение миналия месец, заради силното представяне на своя кросоувър X3. "Tesla увеличава обемите си и оказва натиск върху този пазарен сегмент. В тази среда съм много доволeн да кажа, че и ние сме нагоре", каза пред Bloomberg Бернхард Кунт, главен изпълнителен директор на BMW Северна Америка.

Германските електромобили настигат Tesla и скоро ще я изпреварят

Tesla скоро няма да бъде лидер при електромобилите

Компанията на Мъск ще изостане от Daimler, BMW и Volkswagen

BMW представи преработена версия на своя марков седан Серия 3 на автомобилното изложение в Париж. Следващия й електрически модел iX3 няма да бъде готов преди 2020 г. До тогава Mercedes на Daimler и Audi и Porsche на Volkswagen ще имат редица електрически претенденти. Jaguar планира да започне да доставя своя електрически I-Pace на американски клиенти още следващия месец.

Не е ясно дали някое от тези предложения ще има достатъчeн успех сред клиентите, за да предизвика моделите с вътрешно горене.

Tesla Model 3: От криза в криза

Tesla Model 3: От криза в криза

Мъск се оплака от "ад" с доставките на автомобилите

Засега Tesla е първата и единствена електрическа кола, която се промъква в редиците, доминирани от японските и корейските автомобилни производители. И го постига при по-висока цена от другите коли на масовия пазар.

Най-скъпите версии на Model 3 в момента са най-популярните, със средна продажна цена, достигаща 60 000 долара. По-евтините версии, започващи от 35 000 долара, които са предназначени да привлекат по-широка група купувачи, може да се появят в края на годината.