Когато стане дума за екологичен автомобил, повечето от нас веднага си представят електромобилите. Както знаемо обаче, животът често поднася изненади. Дали е възможно  кола с ДВГ да бъде по-екологична от изцяло електрическа? Ежегодната класацията GreenerCars, цитирана от автомобилните сайтове по целия свят, показва, че това наистина е възможно.

Победата през 2024 година е за хибриден автомобил, който изпреварва всички останали. Местата от второ до пето са за изцяло електрически коли, но в същото време именно такъв модел постига и един от най-лошите резултатите тази година.

Снимка 657373

Източник: Toyota

Победителят

Победителят е Toyota Prius Prime SE. Според изчисленията, горивото на този автомобил в САЩ за една година излиза 529 долара. Японският модел печели първото място за трети път, като това се дължи основно на формата на каросерията, ниското тегло и технологиите, които правят Prius много ефективен на пътя.

Снимка 389912

Източник: Toyota

След Prius се нареждат 4 електрически автомобила, които също записват високи резултати. Не всички EV обаче могат да се похвалят с такива оценки. GreenerCars публикува и списък на "Най-лошите автомобили" или най-малко ефективните и най-малко екологичните превозни средства.

За първи път в него попада електрически автомобил и това е огромният GMC Hummer EV.