От автомобилния гигант Nissan обявиха, че ще похарчат 2 трилиона йени (15,6 милиарда евро) през следващите пет години за ускоряване на електрификацията на автомобилите си, предават кветовните агенции. Целта на компанията е да настигне конкурентите в една от най-бързо развиващите се области на автомобилната индустрия.

Това е първият път, когато японският производител, който впрочем е и един от първите в света създатели на електромобили, разкрива цялостен план за електрификация.

Nissan прогнозира бум на електромобилите във Великобритания след инвестиция от £1млрд.

Nissan прогнозира бум на електромобилите във Великобритания след инвестиция от £1млрд.

Японският гигант анонсира и появата на нов, изцяло електрически автомобил от ново поколение

Nissan ще харчи два пъти повече пари, отколкото през изминалите 10 години, заради поставената цел да заеме основен дял от пазара на електромобили. Неговите конкуренти Toyota и Tesla също продължават с плановете си за все повече електрически автомобили.

От Nissan заявиха, че ще представят 23 електрифицирани превозни средства до 2030-а година, включително 15 електрически превозни средства (EVs). От компанията искат да намалят разходите за литиево-йонни батерии с 65% в рамките на осем години.

Колко ще струва реално преходът към електрически автомобили?

Колко ще струва реално преходът към електрически автомобили?

Суровини, батерии, инфраструктура - разходите са за стотици милиарди само в САЩ

"Това ще направят електромобилите достъпни за повече шофьори", заяви главният изпълнителен директор Макото Учида.

Много експерти обаче не са особено впечатлени от плана на Nissan, отбелязвайки, че компанията вече изостава от съперниците в играта за електрификация.

"Дългосрочната визия на Nissan идва в момент, когато пазарът може би не е възприемчив към нея", коментира Масаюки Отани - старши анализатор в Securities Japan.

Акциите на Nissan паднаха с цели 5,1% в днешния понеделник, като така компанията се представиха по-зле от основните си конкуренти.

На срещата на върха на ООН за климата в Глазгоу този месец големите производители на автомобили, включително General Motors и Ford подписаха декларация, която ги ангажираха да премахнат превозните средства с горива до 2040-а година.

От Nissan обаче към момента не са се ангажирали да изоставят изцяло бензиновите превозни средства. До 2030-а година обаче половината от автомобилите на японската фирма ще бъдат електрифицирани.

Бившият шеф на Nissan разказва на света защо и как е избягал от Япония, скрит в... кутия

Бившият шеф на Nissan разказва на света защо и как е избягал от Япония, скрит в... кутия

Карлос Гон разкрива подробности от вълнуващата си история във филма на BBC "Carlos Ghosn: The Last Flight"