Китайският автомобилен производител Great Wall Motor, който произвежда автомобили от SUV сегмента под марката Haval, пусна в експлоатация завод за автомобилни двигатели на мястото на индустриалния парк Узловая в Тулска област, съобщиха за Интерфакс от регионалното правителство.

"Днес е пуснат в експлоатация завод за производство на двигатели с вътрешно горене с обем 1,5 и 2 литра. Производственият комплекс се намира на територията на съществуващия завод в Узловая и заема площ от повече от 10 хиляди квадратни метра".

През септември 2020 г. Министерството на промишлеността и търговията на Русия подписа специален инвестиционен договор с Havale Motor Manufacturing Rus LLC (руският автомобилен завод Great Wall) за локализиране на производството на автомобили в региона на Тула. Автомобилният производител планира да локализира повече от 80% от производството в Русия в рамките на шест години.

Първоначално стартирането на завода за производство на двигатели за автомобили Haval беше планирано за 2022 г. Беше съобщено, че заводът ще осигури производство и монтаж на двигатели за повече от 90% от автомобилите Haval в Русия. Бяха обявени и планове за създаване на център за научноизследователска и развойна дейност.

Както отбеляза заместник-ръководителят на Министерството на промишлеността и търговията на Руската федерация Алберт Каримов, цитиран в прессъобщението на министерството, пускането на завода е пример за развитие на сътрудничеството между Руската федерация и Китай.

Great Wall е първият производител на китайски електромобили с отговор по разследването на Брюксел

Първи производител на китайски електромобили с отговор по разследването на Брюксел

Европейската комисия се обяви срещу вноса на по-евтините електрически коли от Китай

"През 2023 г. заводът на Haval успя да удвои обема на производството на автомобили, достигайки 100 000. Очакваме новият завод за двигатели да допринесе значително за ритъма на производството, като допълнително ще увеличи обемите си и ще реши задачите, поставени от стратегии за развитие на автомобилната индустрия на Руската федерация", цитира Каримов пресслужбата на Министерството на промишлеността и търговията. Планираният производствен капацитет на завода надхвърля 100 000 единици годишно. 

Руският завод за сглобяване на автомобили Haval започна работа през юни 2019 г. Първоначално инвестициите възлизаха на над $500 млн. Заводът се превърна в първото чуждестранно предприятие с пълен производствен цикъл за китайската марка. В момента там се произвеждат пет модела на марката: кросоувърите F7 и F7x, Dargo и Jolion и SUV с рама H9. Планираният производствен капацитет е 150 хиляди автомобила годишно.

Според правителството на Тулска област около 99 хиляди автомобила са слезли от поточните линии на завода през 2023 г.

Според данни на Autostat през 2023 г. в Русия са продадени 111,72 хиляди автомобила Haval (ръст от 2,3 пъти). Пазарният дял на Haval в Русия в края на 2023 г. е 10,55% (през 2022 г. - 5,45%). Най-популярният автомобил беше кросоувърът Haval Jolion, сглобен в Русия.

Припомняме, че през 2012 година започна производството на модели на китайската Great Wall в завода на "Литекс Моторс" в село Баховица до Ловеч. 3 години по-късно от базата у нас излизаха по 5000 автомобила годишно, а плановете бяха производството да достигне 8000 коли на година.

През 2017 година обаче "Литекс Моторс" влезе в процедура по несъстоятелност.

В завода на Great Wall в Ловеч започва ново производство

В завода на Great Wall в Ловеч започва ново производство

Германски автомобилен гигант открива 1 000 работни места