От китайската автомобилна компания Great Wall Motor обявиха, че са изпратили официално отговори във връзка с разследването на ЕК срещу субсидиите, предоставяни от Китай за електрически автомобили, пише Reuters, цитирайки изявление на корпорацията. Напрежението между Пекин и Брюксел расте отчасти заради по-близките отношения на Китай с Русия след началото на войната в Украйна.

В същото време ЕС иска да намали зависимостта си от втората по големина икономика в света като част от зеления преход.

"Имаме нужда от среда на справедлива и отворена търговия. Имам увереност да спечелим конкуренцията в световен мащаб", написа президентът на Great Wall Му Фън в профила си в Weibo.

Снимка 524558

Източник: iStock

Great Wall е първият китайски производител на електрически автомобили с отговор до Брюксел.

Брюксел разследва евтиния внос на китайски електромобили

Брюксел разследва евтиния внос на китайски електромобили

Има ли икономическа заплаха за производството в Европа?

"Европа е един от ключовите стратегически пазари на Great Wall Motor. Нашата компанията има големи планове за региона, като търси място за завод там, предвиждайки пълни възможности от производство до продажби", допълва Му Фън.

Great Wall  планира да построи голям завод в Европа и Германия е един от кандидатите за мястото, съобщават германски медии. германското издание Automobilwoche през май.

Брюксел от своя страна иска да реши дали да постави мита срещу това, което председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен нарича "поток от по-евтин китайски внос на електромобили, облагодетелстван от държавни субсидии". Комисията проучва електромобили, произведени както от китайски производители, така и от чуждестранни фирми, като Tesla, BMW и Renault, произвеждащи в Китай.

В хода на европейското разследване ще бъдат проучени вероятните последици и въздействие на мерките върху вносителите, ползвателите и потребителите на електрически автомобили, задвижвани с акумулаторна батерия, в ЕС.

Въз основа на констатациите от разследването ЕК ще установи дали е в интерес на общността да отстрани последиците от установените нелоялни търговски практики чрез налагане на антисубсидийни мита върху вноса на електромобили от Китай.

Експертите от ЕК твърдят, че имат достатъчно доказателства за това, че неотдавнашното рязко увеличение на евтиния и субсидиран внос на електрически коли от Китай в ЕС представлява икономическа заплаха за отрасъла на Стария континент.

На фона на разследването на Брюксел: бум на китайските електромобили в Европа

На фона на разследването на Брюксел: бум на китайските електромобили в Европа

Има ли икономическа заплаха за европейските производители на автомобили?