Румънският автомобилен производител Automobile Dacia, подразделение на френската Renault, съобщи, че нетната му печалба е скочила с 67% до 498 милиона леи (101 милиона евро) през 2021 г. От компанията не очакват дейността им да бъдат значително засегнати от руската инвазия на Украйна. 

През 2021 г. продажбите на Dacia достигнаха 21,4 милиарда леи, нараствайки с 17,2% годишно.

Продажбите на превозни средства и автомобилни компоненти представляват 90,5% от общите продажби на Dacia и са нараснали със 17,4% на годишна база, заради увеличение на износа. Миналата година износът на Dacia се е увеличил с 20,7%, от които износът за страните-членки на Европейския съюз е 81,3%.

eMAG измести Dacia като най-скъпата марка в Румъния

eMAG измести Dacia като най-скъпата марка в Румъния

Компанията планира по-голяма експанзия в Европа

Dacia продаде общо 257 280 бройки през 2021 г., което представлява намаление с 0,7% на годишна база. Най-добре продаваният модел през 2021 г. беше Duster, който представлява 75,5% от общите продажби, следван от Sandero, Logan, Logan MCV и Jogger.

"Продажбите през 2021 г. бяха засегнати от санитарната криза, причинена от пандемията на коронавирус и от недостига на електронни компоненти", се казва в доклада на Dacia, цитиран от See News.

Dacia заяви в доклада, че не очаква дейността й да бъде значително повлияна от войната в Украйна и от международните санкции, наложени на Русия. Въпреки това в него се отбелязва, че войната в Украйна се очаква да засегне значително икономическите субекти, действащи в Украйна, Русия и Беларус, да засегне ликвидността и да допринесе за силното повишаване на цените на петрола, природния газ, металите и минералите и селскостопанските култури.

Dacia Sandero е най-продаваната кола в Европа през януари

Dacia Sandero е най-продаваната кола в Европа през януари

Най-търсеният изцяло електрически автомобил е KIA Niro

През април румънският министър на икономиката Флорин Спатару каза, че гъвкавата работна програма на автомобилния производител Automobile Dacia трябва да бъде удължена, за да се запазят работните места на фона на трудностите, причинени от пандемията, недостига на полупроводници и войната в Украйна. От Министерството добавиха, че се опитват да намерят начини да подкрепят Dacia, която наскоро трябваше да намали работното време и да преустанови някои операции.

Компанията приключи 2021 г. с 12 771 служители, което е спад от 730 в сравнение с 2020 г.

На 16 май Renault Group подписа споразумения за продажба на 100% от Renault Russia на предприятие Москва Сити, както и 66,69% ​​дял в Автоваз на Централния институт за изследване и развитие на автомобилите и двигателите.

Renault купи румънската Automobile Dacia, която през 1999 г. беше държавна компания.

Dacia оглавява класацията на SeeNews на 100-те най-големи компании по общи приходи в Югоизточна Европа за последните седем години.