Най-големият онлайн търговец на дребно в Румъния - eMAG, изпревари автомобилния производител Dacia като най-скъпата марка в страната. Това става ясно от последния доклад на Brand Finance, цитиран от Romania Insider.

Основана през 2001 година, eMAG е една от най-бързо развиващите се румънски марки през последните години. От своя страна, Dacia е създадена още през 1966 година. И двете марки са собственост на международни инвеститори: eMAG се държи от Naspers/Prosus, Dacia от Renault.

eMAG изгражда склад за €100 милиона близо до Будапеща

eMAG изгражда склад за €100 милиона близо до Будапеща

Компанията инвестира в подобни логистични възможности извън Румъния за първи път

Стойността на марката на eMAG е нараснала с 29% през последната година до €1,027 милиарда, докато стойността на марката на Dacia е спаднала с 28% до €815 милиона, пише в доклада.

Марката за електронна търговия отбеляза сериозен ръст на приходите, тъй като моделите на пазаруване на потребителите преминаха към онлайн по време на пандемията. В същото време Dacia регистрира спад на приходите,отново заради пандемията и последвалата глобална криза за автомобилните производители.

"До съвсем скоро Dacia изглеждаше като завинаги залепена за първата позиция в румънската класация за най-скъпите марки. Бързото изкачване на eMAG до върха бележи символичната промяна в нагласите -  старата и добре позната марка се заменя с марката на "новата икономика", коментира Михай Богдан, който е управляващ директор на Brand Finance в Румъния.

Консултантската фирма обясни, че стойността на марката на eMAG продължава да нараства заради прогнозираните увеличени приходи на компанията. Едни от ключовите пазари на онлайн търговеца са Румъния, Унгария и България, като от компанията обмислят по-голяма експанзия в Европа.

Spark добавя 100 електромобила Dacia Spring към автопарка си в Румъния

Spark добавя 100 електромобила Dacia Spring към автопарка си в Румъния

За момента северната ни съседка е единственият пазар, на който се използва този модел