От литовско-българската компания за споделено пътуване Spark обявиха, че ще добавят 100 нови и изцяло електрически автомобила Dacia Spring към своя румънски автопарк, става ясно от изявление на познатата в България, Литва и Румъния фирма. Обновяването на автопарка в северната ни съседка е вследствие на партньорство с Dacia.

С включването на новите електромобили общият автопарк на Spark в Румъния надхвърля 500 електрически автомобила от 6 различни модела. Електромобилите вече са налични за клиентите в Букурещ.

Dacia Spring е електрически автомобил, който е много подходящ за управление в градска среда. Той използва батерия от 27 kWh и има обхват до 230 km (WLTP).

Само за година Spark стана най-големият оператор за наемане на автомобили в Румъния

Само за година Spark стана най-големият оператор за наемане на автомобили в Румъния

Компанията ще добави 400 автомобила Renault ZOE към своя румънски парк

От Spark коментираха, че за момента Румъния е единственият пазар, на който се използва електрическият модел Spring. Автомобилът ще бъде част от ниския ценови сегмент на услугата.

"Много сме доволни от темповете на нашето развитие в Румъния", заяви Димитър Стоянов - държавен мениджър на Spark Румъния, цитиран от Romania Insider.

Само за две години Spark са разшили автопарка си в Румъния 10 пъти, като вече са най-големият оператор за споделено пътуване в Румъния.

"Имаме повече от 80 000 потребители и 6 различни напълно електрически модела", добави Стоянов.

Spark е марка за споделяне на електрически автомобили в градска среда, предлагаща повече от 1500 напълно електромобила в големи европейски градове. Мобилното приложение Spark може да се използва в София, Пловдив, Букурещ и Вилнюс.

SPARK си осигури €30 млн. капиталов ангажимент

SPARK си осигури €30 млн. капиталов ангажимент

Тя планира навлизането на нови пазари в ЕС

В началото на 2022 година компанията си осигури €30 милиона капиталов ангажимент, след като подписа споразумение с люксембургския фонд за алтернативни инвестиции GEM Global Yield.

В рамките на споразумението GEM се ангажира да осигури на SPARK финансов ресурс за записване на акции в размер до определената сума и за срок от три години след публичното листване на компанията. SPARK пък ще издаде ценни книги, които дават право на GEM да купи пропорционално количество акции на определена цена, в рамките на определен срок. Те ще дадат правото за закупуване на акции в размер на до четири процента от капитала на SPARK.

При успешна реализация на публичното листване средствата ще бъдат използвани за навлизане на нови пазари в ЕС, значително увеличение на клиентската база и автопарка на услугата, както и бъдещо развитие на софтуерната платформа на компанията.

Spark пусна услугата си и в Пловдив

Spark пусна услугата си във втори град в България

Засега компанията ще покрива центъра и няколко други района в града