Германският производител Porsche ще конкурира американския Tesla с нов изцяло електрически модел автомобил. От компанията са инвестирали 1 млрд. евро в проекта за създаването на супербърза спортна кола, която ще се движи само на батерии, потвърдиха от компанията майка Volkswagen.

Очаква се проектът Mission E да стане факт през следващата година и да бъде представен на автошоуто във Франкфурт през септември. Клиентите ще могат да се сдобият с автомобила в края на десетилетието, Business Insider.

“С Mission E искаме да заявим позицията си за бъдещето на бранда”, коментира ръководителят на компанията Волфганг Порше. „Дори на фона на бързо променящия се автомобилен свят, фокусът на Porsche ще продължи да бъде насочен към спортните коли”, допълва той.

Стъпката към напълно електрически автомобили съвпада и с плановете на Volkwagen за реорганизация и насочване към такъв тип возила. Това може да е и начин за преодоляване на проблемите, които си навлече компанията, след като потвърди за измамата с вредните емисии на нейните дизелови коли. Въпреки това скандалът не засегна луксозните марки Porsche и Audi, които дори записаха ръст на продажбите.