Стикерите за задължителната платена застраховка "Гражданска отговорност" от предните стъкла на автомобилите са на път да отпаднат. Това предвиждат промени в Закона за електронното управление, които са внесени от депутати в Народното събрание. Това означава, че най-вероятно лепенките отпадат в най-скоро време, като това може да се случи още до края на годината.

Всички регистри, които водят различни административни органи, ще бъдат изцяло електронни, а служителите на администрациите ще имат свободен достъп до тях. Освен това, ще се забрани изискването на лепенки или други документи, представящи данни, които се съхраняват в регистри.

Така поставянето на лепенки за "Гражданска отговорност" върху стъклата на колите няма да е необходимо, а пътните полицаи ще трябва да проверяват по номера дали превозните средства имат задължителната застраховка.

"Гражданска отговорност" поскъпва, колко ще плащаме през 2022 година?

"Гражданска отговорност" поскъпва, колко ще плащаме през 2022 година?

Сравнителен анализ показва ръст на цената от над 10% на годишна база

С промените в закона ще бъдат вкарани посредници между хората и фирмите от една страна и чиновниците от другата страна. Идеята е тези посредници да получават 10% от таксите на администрациите за предоставяните от тях услуги.

Промените предвиждат за услуги, които чиновниците предоставят онлайн, таксите да са поне с 10% по-ниски, като тази отстъпка да не надвишава 20 лева.

Припомняме, че за премахването на стикерите по застраховка "Гражданска отговорност", които се поставят на предното стъкло на автомобила заедно с лепенката за технически преглед и винетката, се заговори още миналата година.

В началото на тази година от КФН внесоха предложения за промени в Кодекса за застраховането, които предвиждаха лепенето да отпадне, но тогава депутатите ги отхвърлиха.