Електрически рекорд се очертава в автомобилната индустрия на САЩ през тази година - 9% от всички продадени коли в страната ще са на ток, прогнозират от Atlas Public Policy. Това е скок с повече от една трета спрямо 2022 г.

Тази година и ще е първата, в която в САЩ ще има повече от 1 млн. продадени електромобила, става ясно от прогнозата, цитирана от АП.

Какъв е ръстът на продажбите на електромобили в света и в Европа

Какъв е ръстът на продажбите на електромобили в света и в Европа

Субсидиите за този пазар все още продължават

Всичко това звучи много добре, докато не поставим деветте процента в контекст. В Китай 33% от новите возила са EV и plug-in хибриди, в Германия - 35%, а в Норвегия - цели 90%, по данни за първото полугодие. Във всички тези държави има последователни държавни политики към екологична мобилност, а на пазара има и достъпни опции.

Наваксване

В САЩ цените на електромобилите паднаха през последните месеци - първо при Tesla, а след това и при останалите играчи. Има възможност и за данъчен кредит, а помага и поевтиняването на някои критични материали като лития.

Tesla се присъединява към GM и Ford да забавят производството на електромобили: Причината

Tesla се присъединява към GM и Ford да забавят производството на електромобили: Причината

"Хората се колебаят да си купят нова кола, ако има несигурност в икономиката", каза Мъск

Проблем обаче остава фактът, че първите собственици на електромобили в САЩ бяха по-заможни - хора, които нямат проблем да дадат повече пари за возилото си и биха си платили оборудването за зареждане вкъщи. Масовият потребител обаче е по-различен и цените за него все още са високи.

Инфраструктурата за зареждане също е проблем - на много места тя е ненадеждна или недостъпна. Все повече компании се присъединяват към стандарта на Tesla, но реална промяна може да се очаква чак след 2025 г.