Bentley Motors планира да предлага ексклузивни хибридни и електрически превозни средства до 2026 г. и напълно електрически модели до 2030 г., пише CNBC, позовавайки се на съобщение на британския производител на луксозни автомобили.

Bentley, която е собственост на германския Volkswagen, ще предложи два хибридни модела от следващата година. Първото изцяло електрическо превозно средство се очаква през 2025 г., съобщиха от компанията. Понастоящем единственият плъгин хибрид на Bentley е SUV Bentayga.

"Бъдещето на Bentley ще бъде напълно електрическо", казва главният инженер в компанията Матиас Рабе.

Решението е важен ход за автомобилния производител, който е най-известен със своите луксозни автомобили с осем и 12-цилиндрови двигатели.

"В рамките на едно десетилетие Bentley ще се превърне от 100-годишна компания за луксозни автомобили в нов, устойчив модел за подражание", обеща Адриан Холмарк. Според него компанията се стреми да бъде напълно неутрална към въглерода до 2030 г.

"Това очевидно е нашата мисия", каза още той, добавяйки, че компанията цели да постигне 10 000 продажби тази година.

Съкращения

През лятото Bentley обяви, че ще съкрати до 1000 работни места или почти една четвърт от работната си сила чрез програма за "доброволно освобождаване", тъй като бизнес плановете й са "очевидно дерайлирани от въздействието на пандемията".