Въпреки че автомобилните производители са се вманиачили в разработването на технологии, спомагащи на автопилота или така нареченото автономно шофиране, сякаш широката публика не желае индустрията да отива в тази посока, пише TopGear. 

Проучване на университета в Мичигън, озаглавено „Предпочитанията на шофьорите за различни нива на автомобилна автономност“ показва, че 4 от всеки 5 човека биха избрали да се движат с коли, които не са автономни. 

Общо 618 американци са участвали в проучването и това ни кара да не се доверяваме напълно на резултатите, но дори тази малка представителна извадка подчертава позицията на много от активните шофьори по света. 

Резултатите показват, че „най-честото предпочитание е за автомобил, който не разполага с никакви автономни възможности, след това се нарежда желанието за частична автономност, а опцията за кола с пълен автопилот е с най-малко гласове от анкетираните“. 

Финалният доклад излиза с тезата, че въпреки голямото медийно внимание, отделяно на автономните превозни средства, мнението на широката публика по въпроса остава без промяна през последните две години.