Френско-японският алианс Renault-Nissan-Mitsubishi обяви обща инвестиция от 23 милиарда евро за производството на електрически автомобили под трите марки. Планът е за следващите пет години, твърдят изночници от автомобилните компании, цитирани от световните медии.

До 2030-а година се очаква групата да предложи над 30 нови електромобила на батерии, основани на пет съвместни платформи. Към инвестицията се прибавят още 10 милиарда евро, които партньорите вече са похарчили за електрификация на продуктовата им гама.

Кои са най-очакваните електромобили през тази година

Кои са най-очакваните електромобили през тази година

Конкурентите на Tesla се увеличават

Планът се нарича  "Обединение до 2030" ("Alliance to 2030") и има за цел осъществяване на интензивно сътрудничество между автомобилостроителите със споделена визия за електрификацията и свързаната с интернет мобилност. Петте съвместни платформи се очаква да покрият 90% от електрическите автомобили, които компаниите планират да разработят до 2030-а година.

Обединението на трите компании вече е разработило и отчасти разгърнало четири съвместни платформи от електромобили. Едната служи за основа на модели като бъдещия Ariya на Nissan и Megane EV на Renault, а втората е за по-базови и не толкова скъпи модели на Nissan и китайския му партньор Dongfeng, както и марката Dacia на Renault.

Другите две платформи произвеждат компактни модели, наричани "кей карс" в Япония, както и леки коли за търговски цели. До средата на десетилетието обединението планира да разгърне пета съвместна платформа за компактни електромобили, разработени от Renault.

Азия е големият победител в надпреварата за производство на батерии за електромобили

Азия е големият победител в надпреварата за производство на батерии за електромобили

Освен че е пионер в производството на батерии за електромобили, регионът се превърна и в основен център за производството на автомобилни части

Автомобилостроителите се надяват да направят електрическите автомобили толкова компактни и достъпни като бензиновите. Очаква се съвместният алианс да използва общи батерии и други ключови компоненти. Електромобилите ще бъдат произвеждани във Франция, Великобритания, Китай и в Япония.

Алиансът обещава намаляване на разходите за батерии с 50% през 2026-а и с 65% до 2028-а година, спрямо сегашните нива.

Volkswagen увеличава инвестициите за електромобили до $100 милиарда за следващите 5 години

Volkswagen увеличава инвестициите за електромобили до $100 милиарда за следващите 5 години

Междувременно разходите за хибридни превозни средства ще бъдат намалени с 30%