Въпреки че безброй фактори ще влияят за това кой в крайна сметка ще спечели войната при електрическите автомобили - например цената на батерията, съвършенството в производството, брандирането и ефективността на задвижването, всичко се свежда до това кой прави автомобили, които потребителите искат да карат.

В този смисъл Tesla се справя добре. Други производители на автомобили също показват някои впечатляващи показатели за качество и удовлетвореност на клиентите.

Да разберете кой има най-добрите автомобили или най-добрите EV, не е толкова лесно, колкото може да очакват инвеститорите. Трудно е да се сравни Lucid (LCID) Air Dream Edition, който струва приблизително 170 000 долара, с кросоувъра Volkswagen ID.4, който може да се продава за около 48 000 долара.

Разбира се, има източници от индустрията, за да се прецени първоначалното качество и удовлетвореността на клиентите. Tesla не се справи толкова добре в първоначалното проучване на качеството за 2021 г. от J.D. Power.

Компанията на Илон Мъск регистрира 231 проблема на 100 превозни средства или няколко проблема на нова кола, много повече от Dodge Ram, който се представи най-добре със 128 проблема. Но Audi, Volvo и други доставчици на луксозни автомобили, включително Mercedes, имаха средно около 200 проблема на 100.

Луксозните автомобили имат повече функции, които могат да се объркат, така че в сравнение с конкурентите си, Tesla изглежда добре.

Трудно е да се спори с удовлетвореността на клиентите на Tesla. Tesla има четири от 10-те най-добри автомобила - електромобили и други - в проучването за удовлетвореност на клиентите на Consumer Reports 2021. Model 3 поведе резултатите с 91% от собствениците, които казаха, че биха го купили отново, но Model S, X и Y също попаднаха в списъка.

Получаването на сравними статистически данни от чужбина може да бъде по-трудно, отколкото да работите с наличните числа в САЩ. Китайската асоциация за качество обаче публикува годишно проучване за качеството на EV.

Версията за 2021 г. предлага както добри, така и лоши новини за Tesla. Положителното е, че проучването показва, че качеството на електрическите превозни средства там сега съвпада с това на автомобилите, задвижвани с бензин. Електромобилите в Китай са средно качествени като всяко друго превозно средство.

Още добра новина е, че превозните средства на Tesla се класират високо в категориите, проследявани в Китай. Tesla Model Y се изравни с NIO ES6 за най-високо качество в сегмента на големите SUV.

И все пак, нека погледнем към това - кои са най-очакваните електрически автомобили на 2022 година. Ето ги и тях, според данни на изданието Barron's:

Rimac Nevera

Снимка 561337

Източник: Rimac

Този забележителен спортен автомобил се очаква да излезе в началото на тази година. Той ще е с цена от 2.3 милиона долара, като от него ще се произведат само 150 броя. Спортният електромобил, който изненадващо идва от Хърватия, ще е с максимална скорост от 420 км. ч. и ще може да изминава пробег от 550 километра.

Lotus Evija

Снимка 561338

Източник: Lotus

Докато сме на темата за супер бързи спортни автомобили, няма как да не посочим и този модел на Lotus. Той се очаква да излезе в края на тази година и с цена от 2 милиона долара. Забележителното при него е, че ще са му необходими само 18 минута за зареждане, за да се постигне пробег от 350 километра. От нула до сто километра в час пък, автомобилът ще вдига за под 3 секунди.

Lucid Air Dream Edition

Снимка 561339

Източник: Lucid

С цена от 169 000 долара този луксозен автомобил изглежда направо "евтин", спрямо посочените по-горе возила. Той ще разполага с прозрачен покрив и съраунд система от 21-високоговорителя. Най-привлекателното при него обаче, ще бъде дългия обхват с едно зареждане на батерията - от цели 840 километра. Максималната му скорост е ограничена до 270 километра в час.

Hummer EV SUV Edition 1

Снимка 561340

Източник: GMC

Очакван в началото на следващата година, този популярен SUV ще има 35-инчови гуми и ще изминава с едно зареждане 570 километра. Автомобилът ще е оборудван с камери под купето, които ще дават известна степен на автономно шофиране. Цената му ще стартира от 110 595 долара.

BMW iX xDrive50

Снимка 561341

Източник: BMW

С цена от 83 200 долара и очаквана дата да се появи на пазара през първата половина на настоящата година, този луксозен SUV ще може да изминава 520 километра с едно зареждане.

Fisker Ocean One

Снимка 561342

Източник: Fisker

С начална цена от 68 999 долара, това може да е един от най-иновативните електромобили на тази година, разполагащ със соларни панели на покрива, които ще помагат за презареждането на батериите. Пробегът му се очаква да е 560 километра, като от него ще бъдат произведени само 5000 броя.

Volvo C40 Recharge

Снимка 561344

Източник: Volvo

Този модел е със стартова цена от 58 750 долара, като пробегът му е сравнително ограничен, в сравнение с моделите по-горе - до 340 километра. За сметка на това обаче, от нула до 100 километра в час, електромобилът ще може да вдига за под 5 секунди, което е доста добър резултат. Седалките са направени от рециклирана пластмаса. Моделът се очаква да излезе на пазара в края на тази година.