Над половината от инвестициите, които Volkswagen Group е предвидила през следващите пет години, ще са за производство на електрически превозни средства, обяви германският автомобилен производител.

Компанията очаква, че 25% от превозните средства, които предлага в световен мащаб, да бъдат електрически. За сравнение, сега електромобилите представляват 5%- 6% от продажбите на Volkswagen.

Volkswagen ще инвестира около 100 милиарда долара в нови технологии през следващите пет години, за да ускори електрификацията на предлаганите модели.

За първи Volkswagen път планира повече от половината от общите си разходи - (около 180 милиарда долара) да бъдат използвани за електрифициране. Междувременно разходите за хибридни превозни средства ще бъдат намалени с 30%.

Инвестициите ще са за нови фабрики, нов завод в централата на компанията във Волфсбург, Германия. Проектът Trinity на Volkswagen, който ще предложи нова архитектура за електромобили, планиран за около 2025 г., ще бъде построен във Волфсбург. Компанията заяви плановете за редица нови съоръжения в цяла Европа.

Volkswagen планира и създаване на компнаия за производство на батерии. Очаква се бизнесът с батерии да носи приходи за 30 милиарда евро, което е повече от това.

Kомпанията обяви преди дни три ключови партньорства, свързани с производство на батерии за електрически превозни средства.

Само в Европа Volkswagen ще построи шест гигафабрики за батерии до края на десетилетието.

Едното споразумение е с белгийската компания Umicore, която е специализирана в разработка на чисти технологии, рециклиране, както и батерии за електромобили. Останалите партньорства са с компаниите 24M Technologies и Vulcan Energy Resources.

Volkswagen оперира също Skoda, Porsche, Audi, Bentley, Lamborghini и Seat.