През последните години румънската Dacia успя да набере скорост и се наложи като производител на евтини и конкурентни автомобили. Сега обаче компанията е решена да направи една крачка напред, която отбелязва едно ново начало за нея.

Компанията представи в четвъртък концептуален SUV, носещ името Dacia Bigster, който е част от по-мащабния план за развитие на бизнеса на групата на Renault, носещ името Renaulution (Ренолюция).

Новият модел трябва да въведе линия автомобили от по-висок клас, който да стои над втората най-популярна марка в Европа - Duster.

Платформата Romania Insider посочва, че Dacia Bigster е компактен SUV, който е по-голям от Duster. Засега моделът е само концептуален, като неговото производство няма да започне преди 2025 година.

Dacia Sandero е най-евтиното "супермини". Ето защо

Dacia Sandero е най-евтиното "супермини". Ето защо

Моделът неслучайно е най-купуваната от бизнесите кола в Европа

През настоящата производството на румънската компания ще бъде фокусирано върху първият изцяло електрически модел Spring.

Що се отнася до плана Renaulution, той предвижда Dacia да си партнира с друг бранд на компанията - Lada. Двата производителя ще работят успоредно с цел повишаване на ефективността на производството и навлизането на нови пазари, пише сайтът Emerging Europe.

"Бизнес звеното Dacia-Lada ще подобри нашата ефективност и ще развие допълнително продуктите си в областта на конкурентоспособността, качеството и атрактивността. Ще имаме всичко, от което се нуждаем, за да достигнем по-големи върхове, като водещ в това отношение ще бъде Bigster", посочва главният изпълнителен директор на Dacia и Lada Денис ле Во.

Продажбите на Dacia са спаднали с над 30 на сто

Продажбите на Dacia са спаднали с над 30 на сто

Renault е лидер при електромобилите в Европа