В Корейската народнодемократична република (КНДР) се появи автомобилна марка Naenara, под този бранд ще се произвеждат модерни коли, оборудвани с множество съвременни екстри, съобщава Motor.ru.

Новата компанията планира да създава леки автомобили, компактни и средни автобуси, както и малки товарни превозни средства. Мощността на моделите ще бъде от 74 до 108 конски сили.

Автомобилите ще бъдат оборудвани с климатик, електрически прозорци, сервоусилвател на волана, електрически прозорци и странични огледала, задни сензори за паркиране и дори система за старт/стоп.

Според плановете на създателите автомобилите и автобусите ще консумират 42-50 грама гориво на километър, а камионите - 58 грама на километър. Това се равнява на разход от 6 литра на сто километра за леките коли и 8 литра при автобусите. Какъв вид гориво ще използват те не се посочва в излязлата досега информация.

Максималната скорост на автомобилите ще варира от 120 до 180 километра в час.

В Северна Корея и сега функционират няколко предприятия за производство на транспортни средства - камиони и автобуси за обществен транспорт.

Освен това в момента в КНДР работи компанията Pyeonghwa Motors - съвместно предприятие с Южна Корея, което произвежда леки автомобили.