Изпълнителният директор на Tesla Motors Илън Мъск разкри пред изданието The Verge някои подробности за новия компактен кросоувър, който ще бъде наречен Model Y. Той говори и за други бъдещи модели на компанията като пикап, камион и спортна кола.

Намеренията са електрическият автомобил Model Y да излезе на пазара през 2020 г., като неговото серийно производство започне в края на 2019 година. 

Новият модел ще се позиционира в моделната гама на марката едно стъпало под Model X, но ще получи маркови врата тип "крила на сокол". Мъск посочи още, че в основата на кросоувъра се крие "напълно ново" шаси, което няма да има нищо общо с базовия Model 3. 

В компанията възнамеряват да се откажат от схемата с 12-волтови батерии, която сега се използва във всички автомобили Tesla. Според Илън Мъск преходът към новата система значително ще намали количеството на електрическите проводници в автомобилите, а на поточната линия все повече и повече ще работят роботи, които значително ще опростят процеса на сглобяване. 

И накрая, шефът на Tesla Motors заяви, че появата на Model Y на пазара след 2020 г. ще доведе до увеличаване на продажбите на компанията до 1 милион автомобила годишно. 

В бъдеще моделната гама на компанията Tesla ще бъде разширена с електричeски пикап, който трябва да се конкурира с Ford F-150, Chevrolet Silverado и автомобилите на марката Ram.

Заедно с това производителят ще пусне още спортен автомобил, както и електрически камион.

Припомняме, следващият нов сериен модел на марката Tesla ще бъде относително достъпният електромобил Model 3, чиито продажби трябва да започнат преди края на 2017 г.

Автономният пробег на базовия Model 3 ще бъде 340 км, а по-късно ще се появи и версия с капацитет на батерията от 80 кВтч, което ще позволи електрическият автомобил да измине без презареждане до 480 км. Основната версия на Model 3 ще бъде в състояние да ускори до 100 км/ч за по-малко от 6 секунди.