Двайсет години след премиерата на първата Octavia RS, чешката марка SKODA се готви да напише нова страница в историята на спортната версия на най-продавания си модел.

Първата стъпка към разкриването на новата Octavia RS беше направена днес от производителя с анонса, че премиерата ще се състои по време на автомобилния салон в Женева, който ще се проведе от 3 до 15 март.

За първи път в историята на модела, неговата нова версия Skoda Octavia RSS iV, ще бъде оборудвана с plug-in хибридна задвижваща система, като за база тук е използвана Octavia iV. Тя беше анонсирана скоро след представянето на SUPERB iV, превръщайки се във второто второто пазарно предложение на марката, което ще бъде налично в plug-in хибридна модификация, даваща възможност на потребителите да се възползват от предимството да управляват превозното средство в изцяло електрически режим.

Новата Skoda Octavia RS е оборудвана с 1.4-литров TSI бензинов двигател с максимална мощност от 156 конски сили, литиево-йонна батерия с капацитет от 13 kWh, 6-степенна роботизирана предавателна кутия DSG и електромотор, който увеличава общата максимална мощност на автомобила до 204 конски сили и максимален въртящ момент от 350 Нм.

Снимка 463272

Източник: Skoda

Редовната четвърта генерация Skoda Octavia дебютира в Прага през ноември 2019 г., а серийното производство на модела започна преди два месеца в предприятие в Млада Болеслав. Моделът, който се базираше на модернизираната платформа MQB, стана по-дълъг с 1,9 см (комбито - с 2.2 см), а ширината се увеличи с 1.5 сантиметра. Междуосието е 2686 милиметра. Обемът на багажника на лифтбека е 600 литра, а този на комбито е с 40 литра повече.

Базовият двигател е еднолитров агрегат с мощност 110 конски сили. В допълнение се предлага 1,5-литров турбо мотор с мощност 150 конски сили, работещ на принципа на "мекия хибрид". Дизеловата гама е представена от двулитрови агрегати с капацитет от 115, 150 и 200 конски сили. Двигателите работят с шестстепенна механика или със седемстепенна DSG.