Средностатистическият автомобил в България, с превъртян километраж е с намален пробег от 51 670 км. Това разбираме от глобалния регистър за автомобилни истории carVertical. Платформата следи пазара с употребявани коли в 25 държави, сред които Италия, Германия и Швейцария (държавите, от които българските автокъщи внасят, най-често коли "втора" ръка). 

Според данните на платформата този резултат нарежда страната ни на 18 позиция. Малко под нас (16 позиция) със средно превъртени 50 305 км се нарежда Италия, докато в държави като Швейцария (2 позиция) и Германия (5 позиция), превъртените километри са значително по-малко, съответно: 33 906 км и 35 939 км. 

Колко печелят автокрадците, след като задигнат колата ви и кои автомобили са най-желаната плячка?

Колко печелят автокрадците, след като задигнат колата ви и кои автомобили са най-желаната плячка?

Възвръщаемостта от кражбата може да ви изненада

България държи висок процент внесени автомобили (75,84%), като средната им възраст е 10 години. Проучването показва още, че делът на повредените коли "втора" ръка е 37,33%, което нарежда страната ни на 11-а позиция по този показател. Средната стойност на щетите на внесените у нас автомобили е 3 897 евро, като при пресмятането на относителната стойност на щетите са изключени дребните щети на стойност под 500 евро, като например счупено странично огледало или малки драскотини. За да бъде сравнима ситуацията в различните държави, средната стойност на щетите е разделена на БВП на глава от населението. Така, например стойността на щетите в Германия е значително по-висока - 12 265 евро, в Швейцария средната сума е 5 234 евро, а в Италия - 5 928 евро. 

Най-крадените авточасти: Собствениците на кои марки коли трябва да внимават

Най-крадените авточасти: Собствениците на кои марки коли трябва да внимават

Някои шофьори маркират отделни части, прилагат VIN номера на автомобила, за да затруднят продажбата им след кражбата