Руската застрахователна компания "Съгласие" изготви списък на частите, които най-често стават плячка на автокрадците, пише 5koleso.

Най-често нападателите крадат фарове и стопове от автомобили: средната честота на кражба на осветително оборудване от различни марки е най-висока в сравнение с честотата на кражба на други части - съответно 5,6% и 2,4 на сто. Малко по-рядко престъпниците се интересуват от странични огледала (2,2%) и джанти (1,8%).

"Най-често се свалят фарове от автомобили Porsche (честотата на кражби е 8,6%), Honda (7,9%), BMW (7,8%) и Audi (7,5%). Изваждането на фаровете от Porsche не е трудно. Това са скъпи резервни части, така че не е изненадващо, че са популярни сред автокрадците", казва Александър Коротин, ръководител на отдела за автомобилни застраховки в "Съгласие".

Колко печелят автокрадците, след като задигнат колата ви и кои автомобили са най-желаната плячка?

Колко печелят автокрадците, след като задигнат колата ви и кои автомобили са най-желаната плячка?

Възвръщаемостта от кражбата може да ви изненада

Задни светлини често се свалят от Honda (5,2%), Mitsubishi (4,5%) и Opel (3,6%). Крадците предпочитат да свалят странични огледала от Citroen (4,2%), Honda и Lexus (по 3,9%) и BMW (3,8%). Най-често се крадат джанти от Porsche (4,8%), Infiniti (4,2%) и Mercedes-Benz (4,1%).

"Някои шофьори маркират отделни части, прилагат VIN номера на автомобила, за да затруднят продажбата им след кражбата. Има възможност за монтиране на допълнителни крепежни елементи на фаровете, както и специални ключалки на капаците, за да бъде по-трудно отварянето на автомобила и достигането до резервните части. Но разбира се, няма 100% защита срещу кражба на части", каза Александър Коротин.

За кои коли е опасен новият бензин Е10?

За кои коли е опасен новият бензин Е10?

От 2022 година навсякъде в Европа досегашният бензин А95-Е5 трябва да бъде заменен

Според специалиста клиентите на компанията, които са застраховали автомобили по "Каско, са сигнализирали и за кражби на парктроник и катализатори. Последните се продават не само като резервни части, но и като източник на благородни метали, тъй като съдържат платина, паладий и родий.