Stellantis, четвъртият най-голям производител на автомобили в света, ще инвестира над €30 млн. в електрификация до края на 2021 година, предава BBC.

Компанията, която обедини Peugeot, Citroen, Opel, Fiat и други, ще изгради пет завода за батерии в Европа и САЩ, за да подкрепи стратегията си за електрификация. Засега е ясно, че по една ще има във Франция, Германия и Италия. Фабриките в Германия и Франция вече получиха правителствена подкрепа в размер на €1,3 млрд. Останалите два завода вероятно ще бъдат в САЩ.

Производителят планира да запази и завода си на Острова, където ще инвестира £100 млн. (£30 млн. от които от правителството), за да съхрани над 1 000 работни места.

Stellantis планира през следващите години всички 14 марки, които са под шапката ѝ, да започнат да продават електрически модели. А до 2026 г. общите разходи по притежаване на електромобил да се изравнят с тези на един бензинов модел.

Година по-рано, до 2025 г., компанията ще продава 55 електрифицирани автомобила в САЩ и Европа, което включва 40 електромобила и 15 плъгин хибрида.

Stellantis планира още да електрифицира и предложенията в лекотоварната си гама, като до края на 2021 г. ще представи водородни ванове.

Всички електромобили ще използват една от четирите платформи, ще могат да изминават между 500 и 800 км. с едно зареждане. Батерията ще се пълни със скорост от 32 км в минута.

Електромобилите ще бъдат по-евтини от бензиновите коли до 2027 година

Електромобилите ще бъдат по-евтини от бензиновите коли до 2027 година

До 2030 г. батериите ще поевтинеят с 58%