Световноизвестното италианско студио за автомобилен дизайн Pininfarina публикува скици на седан и кросоувър, които ще станат първите в историята самостоятелни виетнамски леки коли.

Те ще се произвеждат от местната компания Vinfast, която има амбицията да създаде и наложи първият самостоятелен автомобилен бранд в тази азиатска страна.

Общо италианското студио е подготвило 20 дизайнерски концепции за бъдещите модели. След това е било организирано допитване и гласуване сред потенциалните клиенти. Участвалите анкетата в 62 хиляди души, са избрали най-сполучливите според тях варианти, които да отговарят на виетнамските вкусове и световните тенденции.

Снимка 340167

Източник: Pininfarina

Съдейки по изображенията, седанът ще получи тясна LED предна оптика, която се слива с радиаторната решетка и специално извития капак. Подобен е дизайнът и на предната част на кросоувъра, който ще има пластмасова защита н а долната част на купето, релси на покрива и големи арки ("вежди" на калниците) над колелетата.

Vinfast, която ще стане първата самостоятелна виетнамска автомобилна марка, разчита да пусне от конвейера първия модел през септември 2019 година. А към 2025 година компанията възнамерява да произвежда по 500 хиляди автомобила годишно.

По-рано стана известно, че Pininfarina ще прпедстави на Автосалона в Женева в началото на март суперколата HK GT, разработена за хонконгската компания Hybrid Kinetic Group (HKG).