Tesla готви нов, по-евтин Model 3, съобщи в социалната мрежа Twitter главният изпълнителен директор Илън Мъск. Но той все пак няма да е толкова евтин, колкото бе обещано първоначално.

В продължение на години Мъск обещаваше, че компанията ще пусне модел на цена от $35 000, който да е достъпен за по-голям брой клиенти. Обявеният снощи ще бъде на цена от $45 000 преди федералните и щатски субсидии. Мъск заяви, че той ще струва $35 000, но след субсидиите в Калифорния. "Истинската цена е по-близо до $31 000 заради спестените пари от гориво", посочи още той.

През 2016 г. обаче Tesla създаде истински фурор, като обяви, че колата ще струва именно $35 000, но преди всички отстъпки, което можеше да свали цената ѝ с още $10 000 в определени щати. Точно този модел обаче остава за следващата година.

А както вече стана ясно, за поръчките след 15 октомври вече няма да важи пълния размер на федералната субсидия.

По-евтиният Model 3, обявен снощи, ще има батерия, която може да изминава 420 км. с едно зареждане на батериите - с 80 км. по-малко от предходния, по-скъп модел.

Максималната скорост ще бъде 200 км/ч, а ускорението от 0 до 100 км/ч - 5,6 секунди за модела със задно предаване. Колата се предлага и със задвижване на четирите колела, но засега само с по-голямата батерия.

Model 3 на Tesla вече е сред най-продаваните седани в Америка

Model 3 на Tesla вече е сред най-продаваните седани в Америка

Тя е единственият електромобил в класацията