Tesla ще започне европейските продажби на относително достъпната електрическа кола Model 2 през 2023 година. Автомобилът, който ще бъде най-евтиният в гамата на американската марка, ще се конкурира с Nissan Leaf, Volkswagen ID.3 и Kia Niro. Това съобщава Autocar.

По предварителни данни цените за новия продукт ще започват от 25 хиляди долара (23 хиляди евро). Така новият модел на Tesla ще се окаже половината от цената на настоящия най-достъпен модел Model 3, чиито цени в Европа започват от 47 хиляди евро.

Model 3 на Tesla е най-търсеният електромобил в света

Model 3 на Tesla е най-търсеният електромобил в света

Според проуване

Собственикът и ръководител на Tesla Илон Мъск многократно е казвал, че компанията се нуждае от относително евтина електрическа кола, но преди пускането на такава кола беше невъзможно поради високата цена на батериите. През 13-те години на своето съществуване Tesla успя да намали разходите за производство на батерии с около 50%, докато капацитетът им се увеличи няколко пъти.

Очаква се Tesla Model 2 да бъде компактен хечбек, предлаган с капацитет за автономен пробег на батериите, който ще му позволи да изминава от 200 до 450 километра с едно зареждане.

Година след старта на строежа на гигафабриката на Tesla в Берлин нищо още не ясно

Година след старта на строежа на гигафабриката на Tesla в Берлин нищо още не ясно

От голямо значение за Tesla e производството да започне до края на тази година, но дали ще се случи, след като вече беше отлагано

По-рано Мъск заяви, че ще разработи две различни версии на новия модел, едната за европейския, а другата за китайския пазар. Автомобилите ще се произвеждат както в завода на Tesla в Шанхай, така и в новия европейски завод на компанията"Gigafactory", който сега се строи в Берлин. Мъск посочи, че всяка от фабриките ще сглобява "оригинални автомобили", които ще се различават една от друга.