Автомобилният гигант Toyota Motor Corp ще представи пълна гама от 30 акумулаторни електрически автомобила до 2030 г. и ще инвестира още $4,40 милиарда в увеличаване на производството на батерии, предават световните агенции, цитирайки главният изпълнителен директор на компанията Акио Тойода.

Наскоро стана ясно, че японската компания ще инвестира $1,2 милиарда долара в завода за производство на батерии за електромобили, чието производство е планирано да започне през 2025-а година.

Съобщението на Toyota е в унисон с обещанието през октомври да инвестира 3,4 милиарда долара в изграждането на батерии за елетромобили в САЩ през следващото десетилетие.

В края на тази година компанията обяви, че ще продава само коли с нулеви емисии в Европа до 2035 г. и прогнозира, че всички нови коли в Западна Европа ще са с нулеви емисии до тогава.

Toyota смята, че ще има и по-високо търсене в САЩ на своите хибридни превозни средства през следващото десетилетие. До 2030 г. хибридите ще съставляват малко повече от половината от превозните средства, които продава компанията в САЩ, а автомобилите, задвижвани с водород, се оценяват на 15% от продажбите според прогнозите им.

Toyota ще стори фабрика за батерии за елетромобили в САЩ за $1,2 милиарда

Toyota ще стори фабрика за батерии за елетромобили в САЩ за $1,2 милиарда

Миналата седмица компанията обяви, че ще продава само коли с нулеви емисии в Европа до 2035 г.

Междувременно компанията анонсира, че удължава временното спиране на производство в някои заводи в Япония заради продължаващите проблеми в доставните вериги.

Най-големият производител на автомобили в света посочват, че конкретната причина се крие в спиране на работата на заводи за отделни компоненти в Югоизточна Азия.

Засегнато ще бъде производството на около 14 хил. броя Land Cruiser и Lexus през декември.

Компанията запазва целта си за 9 млн. произведени автомобила за годината до края на март 2022 г.