Автомобилната компания Toyota Motor Corp. ще открие първата си фабрика за батерии за елетромобили в САЩ, която ще се намира в Северна Каролина, предаде Bloomberg.

Японската компания ще инвестира 1,2 милиарда долара в завода за производство на батерии за електромобили, чието производство е планирано да започне през 2025 г., съобщи компанията.

"И PEVE, и PPES остават доставчици на батерии и важни партньори на Toyota Group", каза говорител на компанията.

Съобщението на Toyota е в унисон с обещанието през октомври да инвестира 3,4 милиарда долара в изграждането на батерии за елетромобили в САЩ през следващото десетилетие. 

Миналата седмица Toyota обяви, че ще продава само коли с нулеви емисии в Европа до 2035 г. и прогнозира, че всички нови коли в Западна Европа ще са с нулеви емисии до тогава.

Toyota смята, че ще има и по-високо търсене в САЩ на своите хибридни превозни средства през следващото десетилетие. До 2030 г. хибридите ще съставляват малко повече от половината от превозните средства, които продава компанията в САЩ, а автомобилите, задвижвани с водород, се оценяват на 15% от продажбите според прогнозите им.

Междувременно Ford и южнокорейската SK Innovation обявиха през септември, че ще инвестират 11,4 милиарда долара в завод за сглобяване на електромобили и три фабрики за батерии в Тенеси и Кентъки.

Заводът на toyota ще създаде около 1750 нови работни места, съобщиха от компанията.Обектът в Северна Каролина първоначално ще има капацитет за изграждане на достатъчно литиево-йонни батерии за 800 000 превозни средства годишно в четири производствени линии.