Японските Toyota и Subaru изтеглят над 400 000 автомобила по цял свят, за да поправят дефектна част от двигателя, която може да блокира работата му по време на движение.

Проблемът засяга някои от най-популярните модели на Subaru като Forester и Impreza, както и спортната кола BRZ. Toyota изтегля модела 86 и спортния Scion FR-S, произведени от Subaru, предаде Wall Street Journal.

Заради дефекта има риск пружините в клапана на двигателя да се счупят и да предизвикат спиране на движението на колите да спрат, което може да доведе до пътно произшествие.

Въпросните пружини държат клапаните на двигателя затворени по време на процеса на изгаряне на горивото. Когато те не работят, това може да причини сериозни щети на двигателя.

Общият брой на засегнатите автомобили на Toyota е около 80 000. В САЩ компанията изтегля 25 000 Scion FR-S, произведени между март 2012 г. и юли 2013 г. Изтеглените модели на Subaru са произведени между януари 2012 и септември 2013 г.

Subaru обяви, че 101 000 от изтеглените автомобили са продадени в Япония, но отказа да обяви колко са изтеглени в САЩ.

Миналата седмица компанията намали очакванията си за оперативната печалба за първите 6 месеца на японската финансова година, която приключва през март.

Компанията очаква оперативна печалба от 61 млрд. йени (541 млн. долара) за периода април-септември, което е с 49 млрд. йени (434 млн. долара) по-малко от предходната й прогноза. Говорител на Subaru заяви, че по-голямата част от намалението се дължи на това изтегляне.