Японският автомобилен производител Toyota заяви намерението си да направи всички свои патенти за технологиите при хибридните превозни средства достъпни до 2030 година. Това се дължи на желанието на компанията да намали вредните емисии ида подпомогне световната автомобилна индустрия да премине към електрически автомобили.

Toyota ще предостави лицензи за повече от 24 000 патента относно хибридни енергийни системи, които включват технологии при двигателите, преобразуването на енергия и батериите, пише Reuters.

"Въз основа на големия брой запитвания, които получаваме за системите за електрификация на автомобилите от компании, признаващи необходимостта от популяризиране на хибридни и други електрифицирани технологии, сега е времето да си сътрудничим с тях", казва вицепрезидентът на Toyota Шигеки Тераши.

Има ли още живот за първата масова хибридна кола Toyota Prius

Има ли още живот за първата масова хибридна кола Toyota Prius

Японската компания се опитва да съживи продажбите на модела

От Prius първият хибриден автомобил в света, произведен през 1997 година, Toyota, продава 13 милиона броя. Моделът е с технология, която съвместява конвенционален бензинов двигател и електрически мотор.

Хибридните автомобили съставляват около 3% от всички автомобили, продавани в световен мащаб, като задминават електрическите превозни средства, чийто дял е 1 процент.

Големите автомобилни производители обещаха да електрифицират своите нови продукти през следващите години, на фона на въвеждането на по-строги регулации за вредните емисии.

Toyota продължава да се придържа към убеждението си, че нейните хибридни предложения са рентабилна алтернатива на всички електрически коли, тъй като излизат по-икономично от батериите, и не се налага търсенето на инфраструктура за зареждане.

Освен хибриди японската марка залага и на превозни средства с водородни горивни клетки, за които се смята, че изобщо не отделят вредни емисии. В резултата на това тази иновация може да се окаже доста конкурентноспособна на електрическите автомобили.