Турция ще инвестира 3 милиарда долара в разработването на първия си собствен автомобил. Страната активно работи върху инициативата, като техническите и финансови проучвания са почти приключени.

Автомобилът вероятно ще бъде компактен или средно голям, а прототипът да бъде представен на Международното автомобилно изложение във Франкфурт през септември 2019 г., съобщи министърът на науката, промишлеността и технологиите Фарук Йозлю.

"Планираме да произведем 3 модела с 5 различни тела, а именно седан, хечбек, комби, спорт и кросоувър. Стойността на инвестицията се оценява на около 3 млрд. долара", обяви министърът в интервю за CNN Türk.

В края на февруари премиерът Бинали Йълдъръм изрази очакване колата да влезе в масово производство от 2020-2021 г.

Турция ще произвежда свой автомобил

Турция ще произвежда свой автомобил

Ердоган обеща да си купи първия завършен

Електромобил с 500 км пробег

Турция започна инициативата в края на миналата година, като държавата създаде съвместно предприятие с 5 индустриални гиганта. То вече работи по 3 модела електрически автомобили.

"Пробегът, времето за зареждане и зарядните станции са основните проблеми, пред които са изправени всички производители, включително и ние. Заложихме като цел изминаването на 400-500 км с едно зареждане. Разработваме и зарядни станции", обясни Йозлю. Той е убеден, че разходите за батерии ще намалеят в следващите години с развитието на технологията.

Според министъра новата кола ще е по-добра и по-евтина от конкуренцията, а фактът, че автомобилът е нов, ще привлече интерес и сред чужденците. Турските граждани вече се опитват да правят поръчки за колата.

Турското правителство работи върху различни схеми за стимулиране и подкрепа, като например покриване на някои разходи по неговия дизайн, научноизследователската и развойна дейност.