Почти половината от продадените в Норвегия нови автомобили за първите шест месеца на 2019 година са били електрически. Преди година техният дял бе четвърт, пише Reuters.

Най-продаваният автомобил е Tesla Model 3, показват данните на Norwegian Road Federation. Общо, 48,4 процента от продадените автомобили са електрически, при 31,2 процента за цялата 2018 година. Така богатата на петрол Норвегия се превръща в лидер по продажби на електромобили на глава от населението с огромна преднина.

Държавата иска да спре продажбата на бензинови и дизелови автомобили около средата на следващото десетилетие. Затова електромобилите са изключени от тежките данъци и дори ползват отстъпки от тол таксите.

Политиката подкрепи марки като Tesla, Nissan, Hyundai и BMW, които предлагат изцяло електрически автомобили. Брандове без такива като Ford, Mercedes-Benz и други отчитат спад на продажбите.

Калифорнийската Tesla е продала 3 760 автомобила през юни, дял от една четвърт от общите и е най-продаваният бранд през полугодието. По-голямата част от продажбите са на Model 3.

Първата зарядна станция на Tesla в България ще заработи догодина

Първата зарядна станция на Tesla в България ще заработи догодина

Къде ще се намира тя?