Volkswagen изтегля хиляди нови автомобили заради проблем със спирачните системи, пише DPA. Към момента е ясно, че проблемът засяга около 38 100 автомобила по целия свят oт най-новите модели (2020 година) Golf, Tiguan, Touran и T-Roc.

По време на вътрешни проверки компанията забелязва, че педалът на спирачката може да се деформира и дори да се откачи при определени обстоятелства. Засегнати от проблема превозни средства са автоматични автомобили и коли с ляв волан.

По думите на говорител на компанията засега не е известно дефектът да е довел до щети или произшествия. "Изтегляме превозните средства, за да направим проверка и да отстраним проблема, ако е необходимо", посочват от гиганта.

Кампанията по изтеглянето на автомобилите вече е в ход, като данните на потребителите, които вече са се сдобили с въпросните коли, се изискват от Федералния орган за автомобилен транспорт в Германия (KBA).

Процесът се наблюдава от компетентните органи, които определят проблема като "дефектно заварена връзка", която може да бъде рисков фактор при евентуално откачане на плочката на педала на спирачката.