Volkswagen насочва вниманието си в Китай към летящите автомобили, превръщайки се в поредния автомобилен производител, който ще проучва възможностите за личен авиотранспорт, пише CNN.

В изявление най-големият европейски автомобилен производител заяви, че "вертикалната мобилност" може да е следващата стъпка след автономната технология. "Затова проучваме потенциалните възможности и партньори в Китай", казват от компанията.

Китай е най-големият пазар за автомобили в света и най-големият клиент на Volkswagen. Новината идва на фона на огромните инвестиции на компанията в електромобили. През 2020 г. VW успя да достави три пъти повече електромобили, отколкото през 2019 г., а продажбите на плъгин хибриди нараснаха със 175%.

"Вертикалната мобилност" обаче ще се окаже далеч по-предизвикателна от електрическата, включително по въпросите за сигурност и надеждност. Законовите рамки също са далеч от готови към този момент.

В интервю директорът на Volkswagen China Стефан Вьоленщайн съобщава, че компанията планира да разработи и дрон.

По време на Consumer Electronics Show (CES), което се проведе миналия месец, Uber и Hyundai също представиха планове за електрическо летящо такси. Гиганти като Porsche, Daimler и Toyota пък застанаха зад стартъпи, които работят по подобни проекти.

През септември японската компания Sky Drive Inc. направи първата публична демонстрация в страната.

Audi засилва конкуренцията при електромобилите

В същото време Audi, която е част от Volkswagen групата, представи ново електрическо купе с четири врат, което се превръща в един от най-мощните модели на германската марка.

Основната цел на e-tron GT е да се изправи срещу обновената Tesla Model S в САЩ. Volkswagen постави Audi в центъра на новата си стратегия да се изправи срещу Tesla.

e-tron GT се базира на Taycan на Porsche. Новият модел започва от €99 800 и предлага 383 км. с един заряд. Ще се предлага и спортна версия на цена от €138 200. RS моделът ще разполага с 637 к.с. и ускорение до 100 км/ч от едва 3,3 секунди.

Снимка 517844

Източник: Audi