Volkswagen AG обмисля да отдели Porsche AG и да качи отделно акциите на производителя на спортни автомобили, пише Bloomberg, цитирайки свои източници. Подобен ход ще повиши стойността на компанията, посочват те.

Германският производител, вторият най-голям в света, води разговори със съветници и все още не е взел окончателно решение за IPO или отделяне на Porsche. Volkswagen може да използва приходите за придобивания или инвестиции.Ако концернът се реши на подобен ход, Porsche може да излезе самостоятелно на борсата през следващата година, като Volkswagen ще запази мажоритарен дял.

От компанията отказват официален коментар.

През 2012 г. Volkswagen купи оставащите 50,1% от Porsche за €4,46 млрд. Сделката сложи край на 7-годишната сага, която раздели две от най-мощните фамилии в Германия.

Двете компании се съгласиха да обединят усилия още през 2009 г., когато Porsche натрупа над €10 млрд. дълг след неуспешен опит да придобие Volkswagen.

По-рано през януари главният изпълнителен директор на Volkswagen Херберт Дийс посочи, че оценката на компанията е сравнително ниска спрямо тази на конкурентните производители на електомобили и повишаването ѝ изисква по-бърза трансформация. Той се оплака, че производителите на електромобили успяват да се възползват от оптимизма покрай бъдещите продажби. В същото време инвеститорите не гледат с толкова добро око на традиционните производители, които тепърва трябва да вложат милиарди в разработката на електромобили и в преструктуриране на дейността си.

Акциите на VW се покачиха с до 5,7%. При пазарна капитализация от около $766 млрд., Tesla е седем пъти по-скъпа от VW, която е оценена на €89,5 млрд. ($108 млрд.)