Германската марка Volkswagen представи електрически автомобил, наречен I.D. R, на специално събитие във Франция. Автомобилът е произведен в един екземпляр, специално за участие в надпреварата под връх Пайкс Пик Race in the clouds ("Гонка в облаците"). Премиерата на спортния електромобил се състоя в град Алес,където е роден Ромен Дюмас. Той ще бъде първият, който ще пилотира авномобила по време на изпитанията. 

Дължината на машината е 5200 миилметра, широчината е 2350 милиметра, а колесната база е 2850 миилметра. Отвън електрическата кола прилича на спортните прототипи, които участват в състезания за издръжливост, включително "24 часа на Льо Ман".

В конструкцията на окачването на ID. R са използвани двойни носачи. Теглото на електрическата кола е 1100 килограма. Тя е оборудвана с два електрически мотора с обща мощност от 680 конски сили. Ускоряването до 100 км. в час отнема само 2,25 секунди. Максималната скорост е 240 километра в час.

Снимка 352269

Източник: Volkswagen

Ежегодното състезание Race in the Clouds се провежда в САЩ на Скалистите планини от 1916 г. насам в близост до град Колорадо Спрингс. Дължината на маршрута е 19,99 километра. Стартът е на надморска височина 2800 м, а финалът е разположен на 4302 м височина. Последният път, когато марката Volkswagen участва в Пайкс Пик, е преди повече от 30 години. През 1987 г. специалната версия на модела Golf с два двигателя с мощност 652 к.с. постига победата. 

Серийното производство на електрически автомобили от ново поколение Volkswagen ще започне през 2020 година. Първият представител на фамилията I.D. ще бъде компактен модел, а след него ще се появят кросоувър, миниван и флагмански седан. До 2025 г. Компанията планира да пусне на пазара повече от 20 серийни автомобила с електрическо задвижване.