В продължение на 45 години семейният автомобил Passat върви по пътя на усъвършенстването и популярността. Първоначално стартирал през 1973 г., сега този модел се продава на всеки континент.

Volkswagen е произвел над 29 милиона коли от гамата Passat в осем поколения досега. След Golf (35 милиона) и преди това Beetle (21.5 милиона), това прави Passat един от трите най-сполучливи модели в историята на германската марка.

През 2019 започва на нов еволюционен етап от развитието на най-успешния средно голям автомобил, тъй като Passat ще стане първият модел в своя сегмент, надхвърлил бариерата от 30 милиона произведени единици.

Volkswagen се готви след януари да започне масово производство на актуализирана версия на модела Passat за европейския пазар. Обновената машина ще бъде поставена на конвейера на завода в германския град Емден, съобщава пресслужбата на компанията. 

Засега информацията от Volkswagen е пестелива, отбеляза се само, че в ноите варианти на модела се използват иновативни "нови спомагателни системи за управление и решения за осветителението". Освен това ще бъдат достъпни модернизирани мултимедия с допълнителни функции. 

Европейският "Passat" ще бъде на разположение както със стандартните двигатели с вътрешно горене, така и с хибридно задвижване, което временно го превръща в електрически задвижвано превозно средство с нулеви емисии, по-специално за градско шофиране. Автомобилите ще бъдат предлагани във вариант седан и комби. 

По-рано Volkswagen обяви премиерата на американската версия на Passat, която ще дебютира през януари 2019 г. на автомобилното изложение в Детройт. В основата на обновения модел е модифицираната платформа на предшественика - седанът няма да се изгражда на модулното шаси MQB. "Пасатът" ще бъде оборудван с усъвършенстван двулитров 4-цилиндров бензинов двигател, отдаващ досегашните 176 конски сили, но въртящият момент се увеличава от 250 N/ m до 280 N/m). От версията с 3.6-литров VR6 двигател на американския пазар компанията е решила да се откаже.