Volkswagen предлага до 10 000 евро отстъпка на германците, ако върнат стария си дизелов автомобил и закупят нов, предава CNN. Отстъпките започват от 2 000 евро за компактните модели като Polo, стигат до 5 000 евро за Golf и до 10 000 евро за SUV като Touareg.

Клиентите могат да получат и още до 2 380 евро, ако следващата кола, която си купят, се задвижда от електричество, хибридна система или метан.

Отстъпките идват на фона на засилващото се намерение на редица градове в Германия да забранят старите дизелови автомобили. Великобритания и Франция пък вече поставиха срок, в който продажбата на коли с конвенционални двигатели ще бъдат забранена. Очаква се това да се случи до 2040 г.

През миналата седмица представители на Volkswagen, Audi, Porsche, BMW, Daimler и Opel проведоха среща с правителството като част от опитите да спасят дизеловите автомобили, които са нужни на производителите, за да успеят компаниите да спазват изискванията на Брюксел за вредни емисии в моделната им гама.

Автомобилните производители се съгласиха да обновят софтуера на около 5 милиона автомобила, като с него емисиите на азотни оксиди ще бъдат намалени с до 30%.

BMW и Daimler също обявиха отстъпки при връщането на стар дизелов автомобил, но двете компании далеч не са толкова щедри като Volkswagen - компанията, от която тръгна скандалът "Дизелгейт".

Това не е единственият проблем пред автомобилната индустрия в Германия. През юли авторитетното списание "Шпигел" разпространи информация, че най-големите автомобилни производители са работели в картел от 90-те години насам. Европейските органи потвърдиха, че започват проверка.