Японското правителство планира да отпусне на автомобилния гигант около 120 млрд. йени (854 млн. долара), с които да финансира плана на компанията за местно производство на литиево-йонни батерии за електромобили, пише в.Nikkei, цитиран от "Ройтерс".

Контекст: Тази седмица Toyota представи мащабен план за внедряване на нови технологии и за радикално преустройство на заводите. Така компанията изпрати най-ясния досега сигнал за намерението си да завладее по-голям дял от бързо растящия пазар на електрически автомобили с батерии, където е далеч от конкуренти като Tesla, а изостава и от местните играчи на ключовия китайски пазар.

Сред акцентите на презентацията беше нов тип батерия, която позволява 1000 км пробег с 10-минутно зареждане - в пъти по-добри показатели в сравнение с масово наличните в момента предложения от всички други производители.

Детайли: Японското Министерство на търговията определи батериите за съхранение, включително автомобилните батерии, като критични за икономическата сигурност и отдели 330 млрд. йени (над 2 млрд. долара) във втория си допълнителен пакет за осигуряване на стабилност на доставките и гарантиране на развитието им.

Японските автомобилни гиганти се провалят на китайския пазар

Японските автомобили се провалят на най-важния пазар в света днес

Бързото навлизане на електромобилите прави утвърдените марки неконкурентни

Правителството възнамерява да поеме една трета от капиталовите разходи и половината от технологичното развитие.

Още нещо: Правителствената помощ би дошла и в момент, когато Япония и други съюзници на САЩ все повече се стремят да осигурят вериги за доставки далеч от Китай, който е основен играч в производството на батерии за електромобили.