Япония планира да пусне система от самоуправляващи се автомобили в столицата Токио за Олимпиадата през 2020 г. Страната залага на инвестициите в нови технологии, за да насърчи икономическия растеж, според правителствени документи, цитирани от Reuters.

Първите тестове на колите без шофьор трябва да започнат още през тази година, а системата трябва да е напълно работеща за Олимпийските игри през 2020 г. Впоследствие правителството ще разшири предлагането на услугата, която трябва да се превърне в печеливша до 2022 г.

Великобритания плаща за пускането на коли без шофьори

Великобритания плаща за пускането на коли без шофьори

Лондон отпуска стотици милиони за изкуствен интелект и 5G мрежи

Властите предвиждат и разработването на виртуални електроцентрали до март 2022 г. Тези електроцентрали свързват няколко малки системи за генериране и съхранение на енергия, което им позволява заедно да работят като голяма конвенционална електроцентрала, която може да помогне на операторите на енергийни мрежи да пестят пари.

Макар ползите от такива системи да са известни, компаниите не са склонни да инвестират в разгръщането на подобни мрежи, освен ако регулациите не им позволяват лесно да разпространяват енергията си в електрическата мрежа.

Мултимилиардният бизнес, който автономните коли ще създадат

Мултимилиардният бизнес, който автономните коли ще създадат

Те ще имат нужда от продукт, който ще носи космически приходи на фирмата, която успее да се наложи

Бъдеще на автономност и изкуствен интелект

Икономистите виждат огромен потенциал в развитието на автономни технологии за автомобили и изкуствен интелект, които биха могли да помогнат на бизнеса да се справи със застаряващата и намаляващата работна сила.

Въпреки това, японските компании изостават от своите конкуренти в Китай, САЩ и Европа при въвеждането на подобни иновации в своята работа.

2017-а, 2020-а или 2030-а: Кога тръгват първите безпилотни коли

2017-а, 2020-а или 2030-а: Кога тръгват първите безпилотни коли

Всяка компания обаче има различна визия за автономните возила

Японската икономика се свива през първото тримесечие, слагайки край на 8 поредни тримесечия на ръст, което е най-продължителното разширяване след 80-те години на миналия век.

От встъпването си в длъжност в края на 2012 г. премиерът Шиндзо Абе въведе няколко постепенни промени, които облагодетелстваха икономиката, като привличането на повече жени в работната сила, намаляването на разликата в заплащането между редовните и временните служители, привличането на повече туристи и бавното отваряне на трудовия пазар за чужди работници.

Автономните електромобили ще убият някои от нещата, които мразите и обичате

Автономните електромобили ще убият някои от нещата, които мразите и обичате

Те ще донесат редица промени в живота ни - какви?

Тазгодишната стратегия за растеж се фокусира повече върху насърчаването на технологиите и промяната на някои регулации, за да се улеснят фирмите да правят бизнес.

Правителството също така планира да промени правилата за университетите, за да улесни студентите да получат мултидисциплинарно образование, необходимо за работа с изкуствен интелект.