Великобритания ще отдели 75 млн. паунда за развитието на изкуствения интелект и планира до 2021 г. да пусне автомобили без шофьори по пътищата си. Това ще обяви финансовият министър Филип Хамънд по време на речта си за бюджета тази сряда.

Хамънд ще обяви законодателни промени, които ще позволят на британската индустрия за автономни коли, която правителството очаква да достигне стойност от 28 млрд. паунда до 2035 г., да пусне превозните средства в експлоатация в близките 3 години.

"Някои биха казали, че това е смел ход, но смятам, че трябва да приемем тези технологии, ако искаме Великобритания да ръководи следващата индустриална революция", каза министърът пред шоуто на Андрю Марр.

Хамънд, който е под напрежение да подготви привлекателен бюджет на фона на сложните преговори за Brexit, ще обяви отпускането на още 400 млн. паунда за компании, които да изградят зарядни станции за електромобилите в цяла Великобритания.

Предвидени са стимули и за желаещите да си купят електрически автомобил, като част от опитите на страната да премине към транспорт с нулеви вредни емисии.

С фокус върху технологичните индустрии правителството ще похарчи 75 млн. паунда за подкрепа на компаниите, развиващи изкуствен интелект и 160 млн. паунда, за развитието на 5G технология, която ще е необходима за масовото внедряване на безпилотни автомобили.

Очаква се Хамънд да понесе критики заради политиките си за социални разходи и особено за жилищната си политика. Държавата ще се ангажира да изгражда 300 000 жилища годишно, а министърът обеща да направи "каквото е необходимо", за да изпълни тази цел.

"Това е голяма крачка от мястото, където сме сега", отбеляза Хамънд.

Той е наясно, че проблемът не може да бъде решен с магическа пръчка, нито единствено с наливането на пари, защото това би създало инфлация в цените на жилищата и би влошило нещата.

Критиците обвиняват министъра, известен с прякора "Фил електронната таблица", че е обсебен от фактите и цифрите и му липсва по-широка визия за бъдещето.

"Осъзнавам, че не мога да използвам този бюджет само за да покажа куп числа, а трябва да покажа накъде отива Великобритания", заяви той в интервю за в. Sunday Times.

Той бе критикуван, че не се възползва ниските от лихви във Великобритания, за да вземе заем, с който да увеличи публичните разходи, особено що се отнася до заплатите на държавните служители.

Това беше ключова тема в кампанията преди парламентарните избори през юни и помогна на лидера на Лейбъристите Джеръми Корбин да постигне зашеметяващ резултат, а торите изгубиха парламентарното си мнозинство.

Хамънд ще увеличи заплатите на медицинските сестри в здравната система, а такова е предвидено и за полицейските и затворническите служители. Това бележи края на политиката на строги икономии, доминираща от финансовата криза през 2008 г.