Първите безпилотни автомобили вече са факт. Такива се движат по пътищата в Калифорния, Тексас, Аризона, Вашингтон, Пенсилвания и Мичиган. Засега тяхната употреба е ограничена само в рамките на извършваните тестове на возилата.

Няма съмнение обаче, че някога в бъдещето условията ще позволяват те да се превърнат в ежедневие. Кога обаче ще тръгнат свободно по пътищата, зависи от това на кого зададете този въпрос.

Прогнозите за бъдещето на автономните коли са множество. Десетки компании вече работят по свои такива модели, като всяка от тях има различни очаквания за това след колко време безпилотните автомобили ще се ползват свободно.

Ето обаче какво точно прогнозират от някои от най-големите производители в сектора и как си представят бъдещето на тези возила:

2017-а

Илън Мъск, Tesla

"Tesla ще се движи на пълен автопилот от Лос Анджелис до Ню Йорк още тази година", твърди Мъск, цитиран от Business Insider.

2020-а 

Toyota

Според японския производител, за да бъде колата автономна, е достатъчно да се включва и да слиза сама от магистралата, както и да може сама да сменя лентата, в която се движи. От Toyota смятат, че това може да бъде постигнато до 2020 година, посочват от Wall Street Journal.

Nissan

От компанията вярват, че в рамките на следващите три години колите са толкова усъвършенствани, че да могат да пресичат без проблем градските кръстовища, както и да се движат при трафик без намесата на шофьора.

19-те компании, които ще пуснат свои безпилотни модели до 2020 година

19-те компании, които ще пуснат свои безпилотни модели до 2020 година

А някои дори по-рано

2021-а

BMW

Бъдещето на безпилотните автомобили е във функциите им да се движат без проблем по високоскоростни пътища, както и в градска среда.

Ford

Според американската корпорация автономните коли ще могат да се движат сами в определени части на големите градове с помощта на детайлни 3D карти.

2027-а

Uber

Президентът на дъщерната компания на Uber - Otto, която работи по технологията, Лиор Рон коментира в рамките на специализирана конференция, че висшият пилотаж ще бъде пускането на напълно безпилотни камиони.

2030-а

Kia

Концепцията на Kia наподобява малко на бизнеса на Uber. От производителя си представят автономният автомобил, като возило, което идва да те вземе от вкъщи без шофьор и те оставя там, където си избереш, без да се налага да караш.

30-те компании, които разработват безпилотни автомобили

30-те компании, които разработват безпилотни автомобили

За проектите на някои от тях се знае много, други фирми обаче пазят своите в тайна