Американският производител General Motors за втори път от по-малко от година алармира собствениците на електрическите превозни средства Chevrolet Bolt за възможен дефект в батериите, който може да доведе до пожар в тези автомобили.

В доклад на GM, публикуван в петък, разследването на компанията показа, че производствените дефекти в някои акумулаторни клетки са основната причина за пожара. Компанията призова собствениците на електрическите превозни средства Bolt, произведени през 2017-2019 да ограничат нивото на зареждане на батерията до 90% от капацитета и да паркират коли на улицата, след като ги заредят.

GM вика в сервиз 69 000 електромобила Chevrolet Bolt

GM вика в сервиз 69 000 електромобила Chevrolet Bolt

Причината е възможно запалване на колата при зареждане на батерията

Като част от предишно отзоваване в сервиз, инициирано през ноември, собствениците на 69 000 електрически автомобила Bolt бяха посъветвани да актуализират софтуера, който следи за състоянието на техните литиево-йонни батерии и да докладват за потенциални проблеми.

Според говорител на GM, цитиран от The Wall Street Journal, най-малко един случай на пожар е регистриран в автомобил с актуализиран софтуер. Като цяло компанията е наясно с осем пожара и двама пострадали, каза той.

"За съжаление актуализацията на софтуера не беше достатъчно ефективна за справяне с рисковете за безопасността на превозните средства, което обяснява второто изземване", каза говорителят на GM.

Автомобилният производител планира да направи някои промени в програмното осигуряване на батерията, но окончателното решение все още не е намерено, каза той.

GM не е единствената компания, която последната година е имала случаи на пожари отлитиево-йонни батерии, използвани в електрически превозни средства. Миналата година Ford Motor, Hyundai Motor и BMW също бяха принудени да изтеглят за сервиз нови модели електрически превозни средства.

Според учените рискът от пожар в електрическите превозни средства е сравним с автомобилите с двигател с вътрешно горене, но е възможно да се увеличи, тъй като броят на електромобилите на пътя бързо се увеличава.