От началото на войната в Украйна на 24 февруари досега, граждани и предприятия от Русия са основали общо 288 фирми в Сърбия. За същия период са основани и шест фирми на собственици от Украйна. Това съобщи регионалната сръбска телевизия Ен 1, като се позовава на данни на регистъра на икономическите субекти.

В същия период от регистъра са заличени 10 руски и три украински фирми. Заличените от регистъра фирми на руски собственици са били от сферата на ресторантьорство, строителство, архитектура, производство на автомобилни гуми, както и за фризьорски и козметични услуги и художествена дейност.

Сега в регистъра на икономическите субекти в Сърбия са записани общо 876 фирми, чиито основатели или собственици на част от капитала са физически или юридически лица от Руската федерация.

Вписани са в регистъра в Сърбия и 524 предприемачи, граждани на Руската федерация.

Към посочените фирми не се числят акционерни дружества като Сръбската петролна компания НИС, "Югоросгаз", "Лукойл Сърбия", в които собственост има и Руската федерация, тъй като данните за акционерния капитал води Централният регистър за ценни книжа, а не регистърът на икономическите субекти.

В Сърбия към момента работят и 173 фирми, основани или притежавани от граждани или фирми от Украйна, както и 96 предприемачи, граждани на Украйна, съобщава още сръбската телевизия, цитирана от БТА.