Американският мултинационален индустриален конгломерат 3M Company обяви в четвъртък, че ще закрие около 2900 позиции в световен мащаб, докато търси начини за "рационализиране на своя бизнес", предава БНР. Според компанията съкращенията ще й струват между 250 милиона долара и 300 милиона долара, а през четвъртото тримесечие тази година сумата ще бъде от 120 милиона долара до 150 милиона долара.

Компанията добави, че планира да намали инвестициите на пазари, където растежът е по-бавен, както и да подобри използването на анализи и на своите "цифрови ангажименти" към клиентите. "Пандемията Covid-19 ускори темпа на промяната и наруши крайните пазари по света, увеличавайки необходимостта компаниите да се адаптират по-бързо", каза Майк Роман, председател и главен изпълнителен директор на 3M.

"В същото време виждаме значителни възможности в резултат на новия ни операционен модел, който стартирахме в началото на годината. В резултат на това предприемаме по-нататъшни действия за рационализиране на нашите операции, позиционирайки ни да осигурим по-голям растеж и производителност, тъй като глобални пазарите излизат от пандемията".

Очаква се предприети мерки да спестят на фирмата 350 млн. долара. 3М посочи, че очаква преструктурирането да й донесе икономии преди облагане с данъци между 200 милиона долара и 250 милиона долара тази година и между 75 милиона долара и 100 милиона долара догодина.

3М посочва, че преструктурирането ще позволи на компанията да се възползва от глобалните пазарни тенденции в електронната търговия, здравеопазването, електрифицирането на автомобилите и жилищните ремонти.

Към 31 декември 2019 година в американската компанията са работели 96 163 души по целия свят.