Индустриалните и промишлените поръчки в Германия през януари 2020 година са нараснали най-силно от пет и половина години насам. Това е благодарение на значителен скок при големите поръчки, особено при производството на самолети и космически средства, както и на машини и оборудване

Данните на германската официална статистика Destatis от петък предполагат силен старт на първото тримесечие за промишления сектор, който обаче се очаква да бъде помрачен от епидемията от коронавирус, коментира Ройтерс.

Договорите за промишлените стоки местно производство скочиха през януари с цели 5,5% спрямо декември 2019-а, когато се понижиха с 2,1%. Това представлява най-силен ръст на германските индустриални поръчки от юли 2014 година насам. Осреднената прогноза на финансовите пазари беше за тяхно далеч по-скромно увеличение с 1,4 на сто.

Даже изключвайки големите поръчки, новите производствени договори се увеличават с 2,3% спрямо предходния месец, което се дължи на добрата обща ситуация при поръчките в много икономически отрасли.

Чуждестранните поръчки за германски промишлени стоки са нараснали с цели 10,5%. Като тези от страни членки на еврозоната са скочили с 15,1%, докато тези от останалия свят са се увеличили със 7,8%.

Все пак индексът на мениджърските поръчки остава под 50 пункта, което означава понижение на индустриалния сектор.

Вътрешните поръчки обаче са се свили с 1,3%. На годишна база промишлените поръчки в Германия се свиха през януари с 1,4% след спад с 8,9% месец по-рано и очаквания за по-силен спад с 5,2 на сто. Промишленият оборот в Германия през януари се увеличи с 2% на сезонно-коригирана база спрямо декември 2019-а, когато се сви с 0,7 на сто.

Трябва да се има предвид обаче, че Китай, от където тръгна вирусната епидемия и където голяма част от страната остава под сериозна карантина, е най-големият търговски партньор на Германия, чийто промишлен сектор зависи както от китайското търсене, така и от китайските вериги за доставки.

В същото време вътрешният бизнес в Германия, засегнат от коронавируса, включва на този етап хотелиерските и транспортните компании. С оглед на растящия брой на заразените в страната бяха отменени няколко международни икономически прояви, включително големият туристическия панаир ITB Tourism Fair, който трябваше да се проведе в Берлин тази седмица.

Министърът на финансите Олаф Шолц и министърът на икономиката Петер Алтмайер заявиха, цитирани от Ройтерс, че правителството е готово да направи всичко необходимо, за да защити икономиката от въздействието на коронавируса. Очаква се на заседание в неделя членове на правителството да обсъдят допълнителни мерки стимулиране на германската икономиката.