Акциите на автомобилния производител Aston Martin се сринаха до рекордно дъно в четвъртък, след като натискът върху британската компания продължава да се увеличава, предава The Guardian.

Стойността на ценните книжа падна с до 21 процента до £3,71. През октомври 2018 г. производителят излезе на Лондонската борса при оценка от £19 на акция. Малко по-късно те възстановиха част от загубите и се търгуваха при нива малко над £4.

Aston Martin разказа за колите в новия филм за Джеймс Бонд

Aston Martin разказа за колите в новия филм за Джеймс Бонд

Това са класическите спортни DB5 и V8, и новият супер автомобил Valhalla.

Миналият месец производителят намали прогнозата си за продажби през 2019 г. от около 7 250 автомобила до 6 400, цитирайки макроикономическата несигурност във Великобритания и Европа, заплашени от забавяне на растежа и Brexit без сделка.

По-слабите продажби на Aston Martin през първото полугодие - и то в момент, в който компанията трябва да финансира изграждането на нов завод, който да произвежда ключовия SUV DBX - накараха множество инвеститори да се чудят дали тя ще успее да набере средствата.

Междувременно хеджфондовете са поели рекорден брой "къси" позиции. Те залагат, че акциите на 105-годишната компания ще продължат да падат.

През първото полугодие производителят отчита загуба от почти £80 милиона.

Акциите на Aston Martin се сринаха с 22% след предупреждение за забавяне на продажбите

Акциите на Aston Martin се сринаха с 22% след предупреждение за забавяне на продажбите

От излизането си на борсата миналата година, автомобилният производител загуби половината си стойност