Повече от добри резултати от началото на годината изпратиха акциите на Microsoft до най-високото им ниво в историята на компанията.

След като продажбите на облачните продукти на технологичния гигант скочиха двойно през първото тримесечие на годината, ценните книжа поскъпнаха значително и изпревариха предишния си рекорд от 1999 година, съобщава Reuters.

Стойността на акциите се е удвоила от август 2013 година насам, след като главният изпълнителен директор Сатя Надела върна доверието на инвеститорите и насочи бизнеса на Microsoft към мобилни и облачни продукти за сметка на тези за персонални компютри.

Технологичният производител е най-популярен със софтуере си. На пазара на облачни услуги той се съревновава със сериозен конкурент - Amazon.

Драстичния скок в приходите е доказателство как IT сферата се променя и се обръща все повече към нов вид облачни приложения, изпреварвайки бизнеса със софтуерните програми и хардуер.

Акциите на Microsoft нараснаха с 6,2% до 60,79 долара единична цена на борсата в Ню Йорк. По-късно те поевтиняха леко до 60,43 долара, но въпреки това успеха на фондовия пазар донесе допълнителни близо 25 милиарда долара към пазарната цена на корпорацията. 

Според изчисленията на фирмата Redmond продажбите на облачния бизнес продукт Azure са отчели сериозен ръст от 116 на сто. Приходите от друг подобен продукт - Intelligent Cloud, са се увеличили с 8,3% до 6,38 милиарда долара, изпреварвайки прогнозите на анализаторите за такива от 6,27 милиарда долара.